Brandbekämpning På Högnivå

       2010-05-17 17:01:38
Fy vad kul detta va! Speciellt med min goa klass. Sitter i sängen och är precis klar med alla bilderna. Åh ibland är det jobbigt att jobba under stress. Ska på Mattestöd ikväll så måste göra detta med snabba ryck.

Så vill ni veta hur det gick?

Vi började med lite teori. Fick se en liten och ganska intressant film om brandbekämpning där de berättade om vad man skulle släcka olika matrial med. Men pluver är bäst. Det dåliga med pulver är att man måste städa upp efteråt. Men det ska tydligen staten betala nu.

Efteråt så fick vi en rundtur på brandstationen och Micke (brandman/fritidsvärd) berättade om vad de gör om larmet går. Tydligen så har de tagit bort de där stångarna för det är stor skaderisk på dem. Och en brandman har tillåtelse att köra för fort och på cykelvägen, när larmet går, om han är på väg till brandstationen. När han kommer fram till station har han fem minuter på sig att vara klar och få ut brandbilen.

Och när vi var klara där var det dags att börja släcka eldar. Jag kunde inte släcka min, släckaren tog slut och eftersom jag var sist så var det onödigt att öppna en ny. Men det var i alla fall väldigt intressant och lärorik dag. Tyckte det var kul och tydligen var jag den enda i klassen som var smart nog att ta med sig kameran...

Så här såg det ut när en flock vilda hundsportare släcker eldar:


















Jag som brandman, framtida yrke? Nä, skulle inte tro de...



Emmilie, Sofie och Anna.



Vår lärare Janne, innan han tog jobbet på skolan var han en profesionell pyroman.











Wronk, Ellen, Siri och Emma som snygga brandmän. Sofie står som en redig brandman ska.



Julia ger allt.



Brandmannen/fritidsvärden Micke.



Li, Julia och Tina!

Ja det var alla bilderna. Nu tänkte jag dra lite information om vad man ska tänka på. Och detta har jag faktiskt lärt mig idag.

Om det börjar brinna i hemmet eller på jobbet/skolan så kan DU rädda och minska skador genom att göra såhär:
  • Larma, ring 112 så fort du kan. Det kan ta upp till 20 minuter innan brandmännen är på plats så gör detta först.
  • Rädda, varna så många som möjligt. Ta inte med dig något utan försök få ut så många du kan istället.
  • Släck, har du möjlighet så kan du släcka själv detta kan rädda så mycket mer och om du skulle släckt branden innan brandmännen är på plats så gör det ingenting. Du får inte stå för något.
  • Om du inte kan släcka så försök stänga inne rök och elden genom att sänga dörrar och fönster.
Ett tips är att nästa gång du går till jobbet/skolan kolla var nödutgångar finns, brandsläckare och brandfiltar. När du går till puben eller något varohus, kolla alltid efter nödutgångar. Många brandolycker har slutat illa p.g.a att människor inte vetat var dessa finns. Och se till att ALDRIG ställan något ivägen för dessa saker.
Har du familj, se till att alla vet vart ev. brandsläckare finns och hur man använder den. Se till att alla vet vad man ska göra fall någon eller någonting börjar brinna.
På jobbet, vet alla vart samlingsplatsen finns?
Har ni någon samlingsplats i hemmet fall något skulle börja brinna?

Har hört många historier om föräldrar som fått samtal från brandmän som berättar att barnen ringde 112 och sedan sprungit ut till bl.a brevlådan och där med räddat både sig själva och huset.

Se till att ha en fungerande brandvanare i hemmet, gärna flera. Har du en vind se till att du sätter upp en där också, finns många hem där taket har brunnit ner medan familjen sov. Nu mera finns det brandvanare som utlöser varandra och du vet att du kan lära din hund att varna för brand. Anders Hallgren har skrivit en bok om hur du lär din hund att varna för brand på en mycket positivt sätt. Detta kommer jag göra.
Livräddaren på fyra ben

Tror ni att ni vet tillräckligt mycket om bränder och hur man bekämpar dem? Anser ni att ert hem är brandsäkert?



Kommentarer
Postat av: Annika

Gud va kul! Tack för att du delar med dig av dagen och visar bilder... jättekul!

2010-05-18 @ 11:52:53
URL: http://bringblingtoeverything.blogg.se/
Postat av: Gabriella

fan va coolt att vara en brandman


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback