Tips #5 - Fokus

       2010-08-16 13:38:23
Något jag har märkt är att många människor har problem att fokusera med sin kamera. Detta är en av de bästa sakerna och kanske en av de nödvändigaste sakerna för att få en bra bild som man är nöjd med.

Vad är då fokus?
Enkelt säger många, fokus är det som är skarpast på bilden. Men bakom kameran kanske inte det är lika lätt att förstå. Bländare har mycket med fokus att göra. Stor bländare (f 4.5) gör att "fokusytan" är mycket mindre och kan därför göra det svårare att fokusera helt rätt. Liten bländare (f 22) gör att denna ytan blir mycket större, men dess värre gör detta bilden mindre skarp.

Är det bara att sikta och fokusera?

Klart man kan detta, men det finns olika sätt att göra det enklare för en själv. Mitt tips är, behåll pip-ljudet. Många (jag t.ex) har valt att stänga av pip-ljudet som talar om att "Nu är jag fokuserad". Det gör det mycket enklare. Speciellt om det är svårt att de fokusljusen. Så behåll ljudet på. Stäng bara av det om det skulle störa eller skräma motivet, eller de omkring dig.Alla systemkameror har något som kallas "fokuseringspunkt". Antalet varierar beroende på kamera, de flesta amatörkameror har 9 punkter. Med dessa punkter väljer du var fokusen ska placeras.

För att ställa in finns det olika sätt att ta sig till väga.

1. Tryck på knappen för att få fram fokusinställningen (den knapp som nu rödmarkerad på bilden). Genom att använda pilarna runt setknappen kan du välja vilken punkt du önskar. Tryck på den rödmarkerade knappen igen för att återgå till displayen OCH behålla inställningen.

2. Tryck på den rödmarkerade knappen. Titta in i ögonmusslan (så du ser punkterna) och snurra på hjulet (som du finner bakom avtryckaren). Vald fokuseringspunkt kommer lysa röd.

För att återgå till automatisk fokusering trycker du på SET. Tänk på att fokusintällningen kommer vara kvar tills du ställer in något annat.


Autofokusmetoden är en
annan typ av fokusering som du alltid har inställt (förutom Auto/de gröna programmet). Det är faktiskt något många glömmer bort eller inte ens tänker på.
Autofokusmetoden består av tre stycken olika val.
One-shot AF, Al Focus AF, Al Servo AF.One-Shot AF: Lämpar sig för stillastående motiv. När du trycker ner avtryckaren halvvägs ställs fokuseringen in enbart en gång.

Al Focus AF: Detta är mitten steget mellan One-Shot och Al Servo. Den lämpar sig bra om motivet rör på sig och växlar därför automatiskt mellan One-Shot och Al Servo.

Al Servo AF: Lämpar sig för motiv som rör sig. Under tiden som avtryckaren är halvägs ner tryckt så justeras fokus och exponeringsintsällning kontinuerligt.

Stortsätt använder jag mig alltid utav Al Focus eftersom oftast så flyttar sig mina motiv.
Kommentarer
Postat av: Annika

Oj det var mycket som jag inte visste!

2010-08-17 @ 09:50:02
URL: http://bringblingtoeverything.blogg.se/
Postat av: Anna Sigvardsson

Hej hej!Bra sammanfattat! Tänkte bara förtydliga lite ang fokus, du får bäst skärpa på på de mittersta bländaröppningarna, ofta runt f4.0 - f8.0 (beroende på objektiv). Skärpan försämras tyvärr både på de största och de minsta bländaröppningarna.Ha det fint! :)

2011-03-02 @ 07:47:10
URL: http://www.annasigvardsson.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback