Platser att se

       2011-05-29 01:32:06
Vad livet kan flyta på ibland! Snubblade ännu en gång över några fantastiska bilder. Denna gång på platser i världen som man bör besöka innan man dör, men människor inte allt för sällan glömmer bort. Fantastiska platser som jag gärna skulle besöka just för att det är otroliga platser och i vissa fall plaster som naturen själv har skapat.

Tänkte nämna några utav dem:



Door To Hell - Turkmenistan
En gasgrotta som geologer tände på 1971. Brinner än idag, 40 år senare.




Pamukkale - Turkiet
"Bomullsfästningen" Den vita kalkstenen bildas av det kalkrika vattnet som strömmar ut från underjorden.



Socotra - Yemen
Känt för sitt unika landskap med en flora som man inte finner någon annanstans i världen.



Lechuguilla Cave - USA
Femte längsta grottan i världen. Känd för sitt otroliga kristallformationer i det s.k "The Candelier Ballroom".



Kuirau Park, Rotorua - Nya Zeeland
En park men massa aktivit i form av varma källor och kokande lerpölar.



Salar de Uyuni - Bolivia
Världens största saltfält. Vilket speglar allting.


Salar de Uyuni skulle verkligen vara drömmen för mig, men även Socotra. Så nu blir det sängen och hoppas att man vaknar upp med några miljoner väntandes vid fotänden.

Vilken av dessa ställen skulle ni vilja besöka?

Dagens Bild

       2011-05-28 20:36:50
Här har ni Dagens Bild:




50 mm - F/4 - 1/400 - ISO-100

Visst är han inte bara för söt?!

Porträtt: Vince

       2011-05-28 20:33:32
För några dagar sedan fotograferade jag Vince, en pojke på över ett år. Var inte direkt planerat men blev ändå nöjd med resultatet.

Som vanligt blev det ett bildspel:



Musik: If I Could See You Again av Yiruma

Alltid kul att fota och barn är nått jag sällan får tid till att fotograferar. Får se om det blir ändring på det till sommaren. Tänker inte avslöja mina planer än...

Nu ska Dagens Bild läggas ut, sedan ska jag träna innan man gör sig i ordning för ikväll blir det älven med resten av skolan! Studentveckan är i full gång!

Bättre än originalet?

       2011-05-28 12:29:05
Smarta och roligare idéer snubblar man över varje dag. Oavsett om det är ens egna eller någon annans. Idag fann jag en man som reser runt i världen och fotograferar kända platser men istället för att fotografera originalet håller han en souvenir framför.





Michael Hughes heter han och vill ni se fler bilder så finner ni det på hans flickr.

Själv tycker jag det är en rolig idé men föredrar att fotografera originalet, som jag kanske kommer göra i sommar. Vem vet?

Vad säger ni, är det bättre än originalet?

Dagens Bilder

       2011-05-25 22:30:00
Idag valde jag två stycken bilder som Dagens Bild. Här har ni dem:




50 mm - F/4.5 - 1/800 sek - ISO-100

Jag valde den bilden för att det blev en så härlig skärpa och jag älskar skuggorna på kronbladen.




50 mm - F/2.8 - 1/800 sek - ISO-100

Denna bilden valde jag för hur skuggorna och ljuset faller i Ellies ansikten. Ellie är den hund jag kan ta absolut bäst bilder på. Dels för att jag känner henne och vart hennes vackraste sidor finns, dels för att hon är en sån naturlig modell. Hon sitter stilla och håller oftast samma position i flera sekunder. Vilket ger en möjligheten att ta flera bilder på samma pose.

Något som många fotografer säger är att porträtt tar man bäst i skuggen, då ljuset inte irriterar modelen. Men själv tycker jag att man inte ska vara rädd för att leka med ljuset. Skuggor från träd är oftast väldigt öppna. Med det menar jag att det är svagt skuggat och inte allt för sällan så kommer det in ljus mellan löven. Då delar av modelen blir skuggad leder ofta till en mycket mer intressant bild. Med rätt skuggning kan man även "dölja" vissa "fel" på motivet genom att låta ljuset träffa de vackrare delarna, exempelvis ögonen. Det är mitt lilla tips för dagen.

Sista dagen i skogen

       2011-05-25 22:15:33
Idag var sista dagen ute i skogen med klassen. Sista innan studenten. Känns konstigt och sorgligt efter tre år tillsammans. På dessa dagar underhåller vi oss med spår, sök, kör uppletande och rapport och har det mysigt. Tråkigt när inte alla är med men det kan man inte heller räkna med.

Den här gången följde inte Angel med utan det gjorde Ellie. Angel löper så jag tyckte det var lugnast att ha med Ellie istället. Sen har Ellie varit med under alla tre åren så kändes inte mindre än rätt att hon följde med, sen ville jag spåra med henne också.

Spåret gick riktigt bra. Ca 300 m, två vinklar och tre apporter. Första apporten missade (frivilligt) hon så fick ropa tillbaka henne tills hon hittade och apporterade den. Första vinkeln tog hon perfekt och började bli mycker mer noggrann efter den. Andra apporten hittade hon men blev lite osäker om hon skulle plocka upp den, så fick uppmuntra henne lite, men hon plockade upp den. Andra vinkeln var lite svårare då vi kom in i väldigt tät skog. Den svåra terrängen gjorde henne noggrannare och när hon hittade slutapporten plockade hon upp den, tittade på mig och sedan kom hon travandes mot mig. Blev jättelycklig när hon kom fram. Efter det fick hon spåra fritt utan lina för att hitta köttbullarna.



Dagens spår

Under dagen hann jag självklart ta lite bilder och här har vi dagens bildspel:




Musik: Yellow Room - Yiruma

Håller på att planera de kommande fototipsen och har en så länge tio stycken. Ska skriva lite på dem i förberedandesyfte och fota senare. Har även lite andra planer inför sommaren som jag tänkte dela med mig senare.

Cheesecake

       2011-05-23 20:12:20
Idag har det varit riktigt blåsigt och därför inget väder för att fotografera. Större delen av denna veckan kommer vara regning och blåsig så jag räknar med att det inte blir mycket fotande. Så istället för att fota så bestämde jag mig för att baka. Denna gången blev det cheesecake.

Cheesecake är helt klart en av mina favorit bakelser, eller klassas det som en tårta?

Recept:

12 digestivekex
75 g smör

800 g philadelphiaost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
0.5 tsk salt
4 ägg

150 g färska hallon
40 g vit choklad

Smält smöret. Krossa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och kör till en smulig smet. Häll i smeten och fördela jämt i en bakform med löstagbara kanter, bara på botten inte på kanterna. Ställ in i frysen.

Rör ihop philadelphiaosten, strö- och vaniljsockret i en bunke. Blanda ner vetemjölet och saltet.

Rör ner äggen, ett i taget, till en jämn smet.

Krossa chokladen och blanda ner den i smeten. Häll i hallonen och rör om tills hallonen är jämt fördelade.

Tag ut formen ur frysen och häll ner smeten i den. Ställ in formen i frysen i minst 2 timmar.

Toppa med lite riven vit choklad.




36 mm - F/6.3 - 1/1600 sek - ISO-100



87 mm - F/6.3 - 1/2000 sek - ISO-100

Som jag sa tidigare så skulle jag gå upp mitt i natten (4.00) för att fota. Även om jag inte blev nöjd med resultatet var det väldigt lärorikt. Djurlivet är otroligt så tidigt på morgonen och dimman från Klarälven är förtrollande. Nästa gång blir det fotografering nere i Växjö. Då får både stativet och makron följa med, den delen av utrustningen som just nu befinner sig nere i Växjö och som jag saknade enormt kl. 4.00.

För övrig så såg jag för första gången i mitt liv en livs levande bäver i vilt tillstånd! Jag älskar bävrar, så det var en otrolig upplevelse.

Top 3 - Drömresor

       2011-05-22 17:37:56
Här är mina top 3 länder jag skulle vilja besöka i endast fotosyfte:

  1. Nya Zeeland
    Hela landet, för dess natur och djur.
  2. USA
    New York, Grand Canyon, Niagara, Las Vegas och Yellowstone.
  3. Irland
    Naturen och kulturen.

Finns flera ställen jag skulle vilja besöka men de kommer längre ner på listan.

Vilka länder hade ni viljat besöka och varför?

Fototips på G!

       2011-05-22 00:22:40
Snart tänkte jag dra igång fototipsen. De drar igång runt nationaldagen då allt studentfirande är över och jag har alla mina fotogrejer. Tänkte planera lite och förhandskriva några. Men skulle vara bra om ni kunde tipsa vad ni ville veta. Har några idéer men alltid kul o veta vad andra tycker.

Har planerat att publicera ett tips om dagen i 14 dagar, om jag nu har tillräckligt många idéer. Har ju trots allt flera veckor på mig innan. Men vi pratar 7 - 14 dagar. Kommer nog bli uppbyggt på samma sätt som de gamla tipsen men ska försöka täcka det mesta. Börja med lite lätta och sedan avancera. Kan även ta lite om bildredigering men främst om fotografering.

Alla önskemål är välkomna!

Dagens Bild

       2011-05-22 00:09:29
Önskar jag hade tid till att säga något speciellt, men får räcka med bilden. Har mycket och göra innan en kort sömn.



135 mm - F/5.6 - 1/200 sek - ISO-160



Bilder från Älven

       2011-05-22 00:06:28
Gick ut igår för att ta bilder under solens nedgång. Kom hem två timmar senare och då var jag lite för trött för att lägga ut dem på bloggen. Tar ju evigheter om man ska sätta ihop ett bildspel.

Idag var jag och Angel nere vid hundstallet. Hade heldag med klassen då vi åt grillad korv till lunch och pizza till kvällsmat. Vi fotograferade oss med studentmössorna på, filmade kabaréfilm och skrev en låt till balen. Hade i alla fall väldigt roligt och kommer sakna klassen nått enormt när vi har slutat.

Här är i alla fall bildspelet:




Musik: Falling av Yiruma.

Ska lägga in Dagens bild och sedan ska jag titta till alla bilder som blev tagna idag och alla filmer som spelades in. Funderar på om jag ska ladda kamerabatteriet. Ska nämligen upp halv fyra i natt och ut och fota daggen under soluppgången. Tack o lov går solen upp på Skived sidan av älven så jag slipper gå så långt!

Saknar ni era gamla klasskamrater från gymnasiet?

Dagens Bilder

       2011-05-20 19:31:00
Eftersom jag tog bilder både på naturen och på Angel så kunde jag inte göra annat än välja två dagens bilder.

Här har ni dem:



135 mm - F/5.6 - 1/125 sek - ISO-160




69 mm - f/5.6 - 1/125 sek - ISO-100

Vad tycker ni? Själv blev jag väldigt nöjd!

En ny början

       2011-05-20 19:20:17
Idag hämtade jag den! Den nya kameran. Är så lycklig just nu! Blev till att klippa o klista lite. Fixa i ordning väskan, hur alla fack o sånt skulle vara, filterna skulle på, motljusskydden med. Minneskortet skulle i o.s.v. Glömde dock en liten detalj... Ladda batteriet. Tydligen skulle det ta 2.5 h att ladda ett tomt batteri så det var bara att vänta.

Skulle in till Karlstad idag, vilket jag hann med, och vilken tur det var att jag hann med en liten photo session innan jag åkte in. Blev lite bilder på Angel och på växterna utanför lägenheten. Märkte hur van jag är vid att använda ett makro nu, det makrot som just nu befinner sig 40 mil söder ut.

Blev nöjd i alla fall. Här har ni ett litet bildspel:



Musiken: Kiss the rain av Yiruma.

Helnöjd med kameran så här länge. Ska ner till klarälven snart och ta lite bilder innan solen har gått ner.
Bästa var dock telezoomet. Helt värt pengarna. Superbra autofokus, tyst, smidig och utmärkt skärpa. Älskar det!

Bildspel?

       2011-05-19 17:21:45
Så nu är första bildspelet klart. Slängde bara ihop nått så får vi se om det blir en bra eller inte.





Det kanske inte
är det mest ultimata men ett sätta att presentera alla bilderna smidigt o bra. Nu var ju detta bara ett test så klippen kommer troligen bli längre, innehålla musik och innehålla fler bilder.

Dagens Bild kommer dock fortsättas att presenteras på bloggen som den alltid blivit.

Vad säger ni, är det en bra eller dålig idé?

Nu ska jag rensa upp i kategorierna och skapa nya, lär ta ett tag. Kanske fortsätter med designen också.

Adobe Lightroom

       2011-05-19 17:01:45
Som de flesta känner till är Adobe företaget bakom många bildredigeringsprogram, mest känd för sin Photoshop-serie. En liten godbit man inte får glömma är Adobe Photoshop Lightroom.
Lightroom är väldigt enkelt att använda och tar inte särskillt lång tid att lära sig. Det är i inte alls lika avancerat som Photoshop men kan ge lika bra resultat ändå.

Skillnaden mellan dessa program är att Photoshop används mer till att "bygga" upp bilder. Du kansk skapa från ett tomt blad och ändra varje liten pixel i en bild om du nu så önskar. Lightroom är endast till för bildredigering. Där ändrar du hela bilden i ett.

Själv använder jag Lightroom mer än Photoshop, dels för jag föredrar att inte redigera bilder utan vill att de så så naturliga ut som möjligt. I Photoshop ändrar jag små saker och fel i bilden plus att jag sätter dit copyrighten. För att inte försämra bildkvalitén (som blir sämre för varje gång du sparar en jepg-fil) så fotar jag i RAW. RAW är mycket bättre att redigera och de förlorar inte sin kvalité. De flesta Canon EOS-kameror kan fotografera i RAW. Tänk dock på att RAW är mycket större än jepg-filer och tar därför mer plats att lagra.

Då jag fick svar från blogg.se om att detta är en blogg och inte en hemsida så vill de inte fokusera för mycket på foton. De funderar på att göra så att man kan publicera flera bilder samtidigt men ingenting de jobbar på i nuläget. Blev besviken på deras svar. Men de skulle föra vidare tipset så vi får se om det händer något om några år.

Så då har jag tänkt! Ska prova att publicera mina bilder genom bildspel (som man kan göra i Lightroom) och sedan lägga ut på bloggen. Ska göra ett test senare ikväll så får vi se om det kanske är något att fortsätta med.

Fotoalbum?

       2011-05-19 12:40:15
Som jag tidigare skrev skulle jag vilja utveckla blogg.ses fotofunktion. Skulle bli mycket enklare med ett fotoalbum, både för mig och troligtvis för er med. Så idag skickade jag iväg ett mail till kundservicen om denna utveckling och vi får se om det kommer hända något.

Vem vet de kanske redan har nått i tankarna. Eller så får man bara ett vanligt mail där det står "tack för att du valt blogg.se. Vi kommer försöka behandla dit mail så snart vi kan" så får man aldrig något svar.

Ja, försöka kan man i alla fall.

Har förresten nu beställt den nya kamerautrustningen och idag lämnade den Scandinavian Photos lager. Så får den antingen imorgon eller på måndag. Hade varit kul och fota i helgen men blir nog inte så.

Nu ska jag återvända till högen med rester.
Håller er uppdaterade!

Porträtt: Emmelie Bäckman

       2011-05-17 20:27:24
Nu i våras, när jag hade köpt ett nytt objektiv, tog jag med min vän Emmelie ut för att göra min första ordentliga porträttfotografering. Ni vet sån då man fixar håret, bestämmer kläder och sminkar sig och hoppas att man ser lite bättre ut.

Såhär blev i alla fall resultatet:














Vad tycks?

Färdig!

       2011-05-17 20:15:47
Så nu är den nya designen klar! Tog några timmar men tycker resultatet blev rätt bra. Har lite saker att ändra på men det orkar jag inte nu. Här öser regnet ner och de både blåser och åskar. Får se hur lång kvällspromenad det blir ikväll. Angel och jag är inte direkt något stort fan av kallt väder.

Har egentligen en massa bilder som borde läggas ut på bloggen men tror inte jag lägger ut allt idag.

Så att alla vet kommer nu copyrighten att bytas ut från Delicate Photo till mitt namn Marie Petersson. Dels för att jag vill kunna använda bilderna vid andra tillfällen och för att jag vill ha det korrekta namnet på dem.

Funderar på varför blogg.se inte lägger till en albumfunktion. Där man kan lägga in bilder så de får bra kvalité och läsaren slipper scrolla ner ett kilometerlångt inlägg. Jämför med de nya facebook-albumen. Ska nog skriva till blogg.se och se vad de säger.

Tycker inte ni det skulle bli bättre? I alla fall för oss fotobloggare?

Kamerautrustningen

       2011-05-17 16:38:20
Får jag lov och presentera... Min nya kamerautrustning (om några dagar)

Kamerahus:
Canon EOS 7D

Objektiv:
Canon EF-s 18-135/3.5-5.6 IS
Canon EF 70-200/4.0L USM
Canon EF 50/1.8 II
Tamron Af 90/2.8 SP DI Macro 1:1

Övrig utrustning:
UV-filter x4
Motljusskydd x4
Polar-filter 55mm
Velbon DF 50/F aluminium (stativ)
Lowepro Nova 190 AW (väska)
Reflexskärm 56 cm silver/vit
Fjärrkontroll
Minneskort

Såhär kommer den alltså se ut. Den gamla kameran är kvar hemma hos föräldrarna så kommer inte fota förrän den nya har kommit.

Ny bloggstart!

       2011-05-17 16:20:54
Nu återvänder jag och min kamera till bloggvärlden. Efter snart 9 månaders uppehåll. Anledningen till att jag tog en paus var för att jag behövde fokusera på skolan och på mitt andra intresse. Alltså mina hundar.
Men nu är vi tillbaka välmående och allt. En annan anledning till varför jag återvänder är dels för att jag fler personer vill att jag kommer tillbaka, för att jag känner för det och för att nu ska ny kamerautrustning införskaffas.
Japp, i samband med student och 20-årsdag så köper jag ny kamera, tillbehör och nytt teleobjektiv. Blir för en massa pengar men ska ändå sälja den gamla. Kommer bli ledsamt men tycker inte att den ska gå i pension, trots lång och trogen tjänst.
Självklart blir det en Canon denna gången med! Överger inte det fantastiska företaget och självklart står Scandinavian Photo som säljaren som de alltid har gjort.
Fototipsen kommer fortsätta så snart den nya kameran har kommit. Ska försöka mig på att skapa en ny design till bloggen i och med den nya starten.