Fototips #9 Motiv i rörelse

       2011-06-11 12:57:12
I de tidigare fototipsen har jag förklarat slutartid, fokusering och ISO. Nu blir det en slags kombination av dessa fototips för att förklara hur man tar bild på motiv i röresle. Detta kanske inte är mitt starkaste område och det kan ta flera år att lära sig det helt och hållet, men grunderna är den samma.

Slutartid (Tv)
Detta är dit viktigaste redskap och kunskap när de kommer till motiv som rör på sig. Prova dig fram, det är enklast för att få en klar bild hur snabb slutartiden ska vara. Mitt tips är att börja runt 1/500 - 1/640, och sedan öka. Vissa motiv vill du inte helt frysa som t.ex. fordon medan andra motiv som människor och djur ser bättre ut om det är en helt klar bild. Lär känna dit motiv helt enkelt. Ellie och Doris (Golden Retireverna) kräver en slutartid på 1/500 eller kortare för att frysas. Medan Angel (Australian Shepherd) kräver en slutartid på 1/800 - 1/1000.

Fokus
Nästa moment är fokuseringen. Lättast är att välja fokuseringspunkten i mitten. Den är lätt att hålla koll på vart du har den så du inte fokuserar på något bakom motivet. Välj även Al Servo AF. Det är den autofokusmetoden som fungerar bäst på motiv som rör sig.

ISO
ISOn bör ligga på ca 400 men inte mer. Då kan du få snabb slutartid men undviker massa brus.

Övrigt
Välj bildserie när du ska ta på motiv i rörelse. En vanlig systemkamera tar en bildserie på minst 3 bilder/sek. De dyrare tar 5 - 8 bilder/sek vilket är perfekt för sportfotografering. I detta fallet kräver det att du använder dig av JPEG-formatet för kamrorna kan inte ta RAW tillräckligt fort. Movit i rörelse är alltid bättre att ta under en solig dag och inte mulen som jag gjorde, men tänk på att ta med motljusskyddet.

Idag fick hundarna stå modell för fotograferingen:

87 mm - f/10 - 1/500 sek - ISO-400

Det här fototipset kan utökas till en del två senare i sommar.Kommentarer
Postat av: Anonym

så söta :)

2011-06-12 @ 20:55:43
URL: http://fabulousprincess.blogg.se/
Postat av: Annika

Så himla läckert det blev!

2011-06-13 @ 12:23:30
URL: http://bringblingtoeverything.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback