Larvig!

       2010-07-28 11:10:12
Hittade något på en bild som jag tog för 2 månader sedan. Blev väldigt förvånad dessutom så var det när jag tittade på min video som jag upptäckte det.






Kolla in larven! Konstigt att jag aldrig sett en förut. Skulle vald denna som Månades Bild för Juni om jag hade upptäckt den innan.

Fireflies

       2010-07-27 23:46:07
Nått som ni inte vet om mig är att jag ibland sätter mig framför datorn och "skriver" låtar. Jag köper notblad ifrån internet och sen sitter jag och trycker in varenda liten ton (uppskattningsvis 1700 toner per låt). Det tar ca 8 - 12 h totalt att göra en låt. Sen väljer jag takt, lägger till stränginstrument m.m. Så det är ganska så stort arbete bakom det.

Här har ni videon i alla fall. Hoppas ni gillar den. Lämna gärna en kommenar antingen här eller på youtube. Kan vara kul att se vad ni tycker eftersom det är den första jag lägger ut.






Dagens Bild

       2010-07-24 19:58:05
Som ni kanske märkt så är designen ännu en gång uppdaterad. Satt länge och ändrade allt från grunden. Det var därför den var lösenordsskyddad hela kvällen.




Senare ikväll ska jag hänga med Emmelie igen, men får inte vara ute lika länge igen.

Fler resor

       2010-07-24 19:52:50
Idag tvingade jag iväg mamma till Rottneros utanför Sunne. Doris och Angel fick stanna hemma med pappa medan Ellie, som är den enda som sköter sig, fick följa med. Jag var väldigt trött efter att ha gått runt från kl 23 - 4 i Forshaga med Emmelie och pratat om allt och alla, sen så däckade vi i hennes lägenhet.

Rottneros var kanske inte den roligaste och mest fantastiskaste trädgård jag har varit i, föredrar Sofiero, men det var helt godkännt. Lite överprisat för en konstig trädgårdsdesign och inget riktigt sammanhängande tema i varken, växter, "planlösning", vatten, statyer eller byggnader. Men ändå så han jag ta 223 bilder. Här har ni de som jag är mest nöjda med.






















































Fototävlingar!

       2010-07-23 17:35:37
Nu har jag anmält mig till säkert 5 fototävlingar där man kan vinna allt från biobiljetter till resa till USA och hälsa på Disney. Men på en sådan resa så kan man behöva en videokamera och då har jag anmält mig till ICAs fototävling. Men för att vinna så behöver jag er röst.



Mitt bidrag rösta!

Gå vidare till
naturbilder och sedan får ni leta rätt på min bild. Finns ingen direktlänk dit.

Man kan rösta en gång om dagen så jag kommer publicera om detta inlägg varje dag tills tävlingen är slut. Låter kanske töntigt men jag vill ha en videokamera.

Dagens Bild

       2010-07-23 16:19:26
Om jag ska vara ärlig så löper det stor risk att denna bild blir Månadens Bild. Nu vill jag anmäla mig i en fototävling! Ska kolla runt lite så får vi se vad jag hittar.



Nu blir det att städa bland alla bilder... Kommer ta lite tid det. Blir det fint väder imorgon blir det Rottneros med mamma och Ellie. Det är en trädgård på 28 hektar med statyer, växter och fontäner. Nytt uppdrag för lilla kameran. Ska även försöka hitta en fjärris till systemkameran så jag kan börja använda mig av bulb (se tv-inlägget). Har ju fått 100 kr rabatt på El-giganten för att de beteede sig illa mot mig så kanske de har en fjärris.

Borgviks Hyttruin

       2010-07-23 16:11:59
Nu har vi börjat åka runt i Värmland och självklart följde kameran med. Mr Kamera har just funnit sin tvillingsjäl nämligen Ms Stativ och tillsammans skapar de underverk.

Första resan tog oss till Borgviks Hyttruin som jag fortfarande inte har en aning vad de gjorde där. Men inte bryr jag mig om det. Bara det fanns lite vatten så blev jag glad. Håller fortfarande på med att lära mig hur man fotar med längre slutartider men tyckte ändå att resultatet blev väldigt bra.

Alla husen vid Hyttruinen var gjorda av sten och skifer. Kan liknas med dagens tegel. Tänkte att ni kan få se lite bilder på det.











Är det bara jag som ser ett hjärta? Vad ser ni?
















ÄLSKAR stativet! Bästa köpet till kameran jag någonsin har gjort.

Tänk vad för saker man egentigen kan besöka här i Sverige och faktiskt i sin egna närhet. Ibland så förstår jag mig inte riktigt på människor som betalar flera tusen kronor för att se Niagara fallet. Vi har vackra vattenfall här med, dock något mindre. Vet människor här i Sverige ens om vad vi har för olika vackra platser eftersom många väljer att åka utomlands.

Väljer ni att besöka olika turistmål här i Sverige eller väljer ni att resa till andra länder för att se saker?

Månades Bild - Juli 2010

       2010-07-23 00:00:34
Kandidater:









Månadens Bild är:




Vilken/vilka var er favoritbild denna månaden?

Bara så ni vet är perioden 14/6 - 14/7 och därför blir det julimånad även fall juli inte är slut.

Dagens Moln

       2010-07-22 23:39:12


Förlåt för bara bilder men inga ord. Är lite stressad och måste snart gå och lägga mig.

Moln

       2010-07-22 23:37:58
Bilder på flera moln som jag har tagit de senaste dagarna.










Dagens Bild

       2010-07-22 23:35:19

Nya Naturbilder

       2010-07-22 23:34:18
Här kommer nya bilder på lite bär och blommor.































Dagens Bild

       2010-07-22 13:01:18
Här kommer Dagens Bild, ikväll kommer jag kröna månadens bild... Något sent.



En Dag I Skogen

       2010-07-22 13:00:15
Efter ett uppehåll från bloggen och resten av bloggvärlden så är jag och kamerna tillbaka. Kan meddela att nu har mina kameragrejer kommit, enda som saknas är ett motljusskydd. Vet heller inte när den kommer tillbaka. Så i måndags så städade jag igenom hela kameran och mina objektiv. Kan säga att alla mår mycket bättre, även fall det inte var något fel på dem innan.

Var i stan i tisdags med Angel och Ellie. Vaccination och så lite miljöträning. Allting gick superbra, Aussie är verkligen min ras. Köpte även fästingmedel som jag hoppas funkar på henne.

Igår packade jag, mamma och pappa och 3 hundar in oss i bilen och rest uppåt landet. Gjorde ett stopp i Jönköping för att hämta min jacka och sen åkte vi till några nyfunna släktingar. Det var rätt så skoj men efter några timmar så blir man rätt trött. Sedan åkte vi till Akvedukten (bilder kommer senare) innan vi åkte upp till Värmland. Totalt tog resan ca 15 h.

Får se vilka äventyr vi bjuds på här uppe, men lovat att det ska levereras hit till bloggen i både bilde och text.

I förra veckan åkte vi och badade (igen) med hundarna. Det var i Braås Park och här kommer ni få lite bilder från detta.










Drakhuset, byggd av Braås baron för typ 300 år sedan.








Tips #4 Slutartid (Tv)

       2010-07-13 23:54:36
Slutartiden är den som bestämmer hur länge bländaren ska vara öppen. Desto längre slutatid, desto mindre bländare. Men slutartiden kan man var mycket kreativ, men oftast förutsätter detta att man har en stadig hand eller ett stativ. I detta tips kommer jag inte använda mig utav egna bilder. Då jag inte har tagit mycket med stativ (eftersom jag inte har något än).




Det kan alltid vara bra att veta hur lång slutartid man kan ha utan att köpa ett stativ. Detta beror både på fotografen och på objektivet. Detta är slutartider för att slippa skakiga bilder.
  • Vidvinkel/Normalzoom (15 - 105 mm) 1/60 - 1/100
  • Telezoom (105 - 400+ mm) 1/100 - 1/500 eller kortare
Något annat att lägga på minnet är att veta hur kort slutartid man ska ha för att frysa en rörelse. Det är bra att komma ihåg dessa tal för på så sätt kunna uppskatta senare hur kort slutartiden ska vara för motiv som rör sig i samma hastighet.

  • Stark vind 1/160 - 1/200
  • Djur 1/200 - 1/400
  • Vatten 1/1250 - 1/1600
  • Fordon 1/400 - 1/1000
  • Golfslag kortare än 1/8000
Bulb - Bulb är en form av slutartid som bara kan skötas med manuelltläge. Det är denna funktion som ger många attraktiva bilder som de flesta amatörfotografer suktar efter. Denna funktion kräver stativ och fjärrkontroll.
Bulb är inte samma sak som vanlig slutartid. Den tar nämligen bilder på ljuset och blir inte överexponerad på samma sätt som med vanlig slutartid. När man använder bulb håller man in avtryckaren under hela tiden.  Jag låter bilderna själva förklara vad man fotar med bulb.


Bildkälla



Bildkälla


Bildkälla

Bulbfunktionen är även ett sätt att vara kreaktiv på som ni ser. Använder ni er av denna funktionen ska ISOn vara på auto för att minska risken för brus.

Annat kreativt man kan göra med slutartider är vatten. Även detta kräver stativ.


Bildkälla

Slutartiden för att få ett sådant vatten är ca 1/15 - 4 sek, beroende på hur mycket du vill ha och vattnets hastighet. Fontän brukar ligga runt 1/2 sek.

Tänk på när bländarantalet blinkar betyder det att slutartiden är för lång/kort för att bländaren ska räcka till. Korta ner eller förläng annars blir bilden under eller överexponerad.

Tips #3 - Bländare (Av)

       2010-07-10 21:59:00
Bländare är den som bestämmer hur mycket ljus som ska in till kamerans sensor. En stor bländare (t.ex 4.0) släpper in mycket ljus och där med en kortare slutartid. En liten bländare (t.ex 32) ger lång slutartid. Bländare skrivs som f/4.5.


Bildkälla

Av-läget är bra att använda när du inte vet vilken slutartid det ska vara eller när du vill ha en oskarp bakgrund bakom det kameran fokuserar på. Vilket är mycket fint när du tar närbilder (makro).



f/4.5
1/320 sek
ISO - 200

f/32
1/50 sek
ISO - 800




f/4.5



f/32

Bländare med landskapsbilder är inte samma sak som bländare med makro. För att ta bättre bilder är det viktigt att bländaren inte är för stor eftersom det förstör skärpan över hela bilden.



f/3.5
1/1000 sek
ISO - 200

f/18
1/60 sek
ISO - 200



f/3.5



f/18

Som ni ser blir det ett mer jämt skärpedjup med en liten bländare. Men bilden förlorar mycket utav själva skärpedjupet bara för att man väljer en liten bländare. Själv väljer jag mellan f/7.1 - f/11 när jag tar landskapsbilder.



f/8
1/250 sek
ISO - 200



Ett bättre men ändå jämt skärpedjup.

Man kan även vara lite mer kreativ med bländare. T.ex när man ta bilder på solen. För att få fram en vacker stjärnformad sol ska man ha en liten bländare. f/22 eller mindre.



f/5.6



f/36

Tänk på att det inte är kameran som bestämmer minsta och största bländaren utan det beror på objektivet. Så titta på detta när du väljer objektiv.


Tips #2 - Inställningar

       2010-07-10 14:38:47


På varje systemkamera (och vissa kompakta) kan man ställa in olika inställningar. Alla systemkameror har 5 - 6 inställningar. Automatik, P, Tv, Av och M (ev. A-Dep). Här kan du läsa om alla inställningar och vad som är bra och dåligt med dem.

Automatik (gröna rutan) - Alla inställningar är helt automatiska. Allt du själv gör är att fokusera och ta bilden. ISO, vitbalans och exponering ställs in automatiskt.

+ När du inte har lärt dig använda kameran än eller vill låta kameran sköta allt.
- Få möjligheter och den inbygda blixten används automatiskt när kameran tycker det är för mörkt.

P -  Programautomatik. Exponering, vitbalans och ISO är tillgängliga men är upp till kameran.

+ Ett bra val för dig som vill komma ifrån den fulla automatiken men ändå låta kameran göra de större valen.
- Att slutartiden eller bländaren inte går att ändra.

Tv - Bländarautomatik. Slutartiden går nu att välja. Även exponering, vitbalans och ISO är tillgängligt.

+ När motivet rör på sig. Även en snäll övergång från automatik. Större möjligheter till magiska skapelser.
- Man måste oftast lära sig hur snabb slutartiden måste vara för att fånga ett föremål.

Av - Tidsautomatik. Samma val som till Tv skillnaden är att slutartiden är nu automatiskt och bländare går att välja.

+ När man ska ta bilder på landskap eller i makro. Bra när man är osäker på slutartid men säker på bländare.
- Kan var svårt att lära sig hur bländare fungerar.

M - Manuellt. Nu kan du välja precis allt du vill. Bländare, slutartid, ISO och vitbalans.

+ Stora valmöjligheter. Väldigt fritt.
- Kan vara svårt att lära sig och tar längre tid att bemästra. Det är lättare om man redan förstår de andra inställnigarna.

A-Dep - Skärpedjupsautomatik. Kameran ställer in för att få så bra skärpa som möjligt.

+ Ger väldigt skarpa bilder som blir mycket fina att förstora upp och sätta på väggen.
- Är precis som P men kan göra slutartiden mycket längre för skärpans skull och göra det svårare att ta hålla kameran stilla.

Längre fram kommer jag berätta mycket mer om Tv, Av, M och A-Dep. Hur, var och när ni ska använda dem.

Bloggdesign

       2010-07-10 11:59:20
Som ni kanske har märkt så har jag ändrat bloggdesigen men kommer inte behålla den så länge till. Har nämligen beställt en från en designer.

Tips # 1 - ISO

       2010-07-10 11:48:45
ISO är kort och gott ljuskänslighet. Alla systemkameror och vissa kompakta går att ställa in ISO på. Desto högre ISO-antal du ställer in, desto mer brus på foto.

ISO-antalet går att ställa in från 100 - 1600 eller mer. 100, 200, 400, 800 och 1600 eller högre.


Bildkälla





(Vänster)
f/18
1/500 sek
ISO - 1600

(Höger)
f/8
1/125 sek
ISO - 100

Tittar man på hela bilden så ser varken den ena eller den andra sämre ut. Men tänk att dessa bilder är väldigt små och därför ser man inte alla deteljer. Många kanske tycker att bilden till vänster ser bättre ut, kanske inte lika skarp men ändå bättre.

Låt oss då gå närmare. Jag har beskärt en kvadrat ur varje bild när man ser bilden i 100 %. Alltså den riktiga storleken av bilden.



(Vänster) ISO - 1600
(Höger) ISO - 100

Nu valde jag inte det skarpaste stället på ISO - 100. Men det har ingen betydelse här. Man ser klart och tydligt hur mycket mer brus det är vid ett högre ISO-antal.

Fördelar:
Fördelar med ett högt ISO är att du har möjligheten att ta bilder i dåligt ljus. Tex sena höstkvällar. Slutartiden behöver inte vara lika lång och gör det därför lättare att ta bilder och förhindrar skak.
Fördelar med ett lågt ISO är att du har möjligheten att ta skarpa bilder. Tex om du vill förstora en bild och hänga på väggen så blir det finare om du har ett lågt ISO.

Många tycker att det blir finare om man har brus på bilden. Detta är självklart upp till var och en. Ska man redigera bilden så att den ser äldre ut är det självklart finare om man har lite brus på bilden. Personligen försöker jag undvika att ta bilder som är högre än ISO - 200.

Är du osäker på vilket ISO som passar bäst beroende på ljus kan du alltid ställa in ISOn på Auto. Då fixar kameran det helt själv, men tänk på att kameran då försöker ta så lågt antal som möjligt.

Ny Kategori

       2010-07-10 10:40:18
Har tagit bort kategorin "Roligt" kändes inte som om den passade in på denna blogg. Blev för många olika saker på bloggen. Så nu har jag istället skapat en ny som är mer passande "DP Tipsar". Här hittar du mina tips som är värda att fundera på när du fotograferar men även andra saker jag kan tänkas tipsa om.

Dagens Bild

       2010-07-09 22:46:08



Finns en risk att denna bilden blir Månades Bild.

Flora Fjäril!

       2010-07-09 22:43:48
Jag fann flora precis utanför vår altandörr, det var efter vi hade badat och jag tänkte direkt "Kameran!" och sprang och hämtade den. Tänkte att det fanns en risk att hon var försvunnen innan jag hann tillbaka. Men hon var kvar! Det var då jag märkte att hon var skadad. Hon hade ett flertal märkliga hål i sina vingar som gjorde att hon inte var kapabel till att flyga. Tänkte att hon måste vara jätterädd men konstigt nog så klättrade hon ändå upp på mitt finger. Sprang runt i säkert 10 - 15 minuter med henne och placerade henne på olika ställen. Bland annat på Ellie. Jag gav henne namnet Flora av någon anledning, vet inte varför men det kändes rätt.

Men alla motiv har sin tid framför kameran, dessutom så gissar jag att hon hade jätteont och bestämde mig för att avliva henne. Det var otroligt jobbigt! Tänk vad töntig man är, en fjäril! Men ändå så knyter man ett band med dessa individer och så har vi vår empati också som gör oss så unika mot andra varelser men ändå så sårbara.












Ser kanske konstigt och smått sjukt att man lägger upp en bild på henne när hon är död, men ser det mer som henne grav. Att avliva Flora var jobbit men det var jobbigare att avliva kaninungen som Ellie skadade för två år sedan. Den skrek.. Då var min kropp i chocktillstånd i flera timmar efteråt. Men man vet vad som måste göras. Hellre gå igenom det än låta djuren lida. Kaninen döpte jag till Charlie.

Har ni varit med om att ni blivit tvunga att själva avliva ett djur? Inte låta veterinären göra det utan själva gjort det?



Dagens Bild

       2010-07-09 22:13:23



Vet inte vad det är men det är något mörk och mystiskt över denna bilden som jag verkligen gillar.

Några bilder från idag

       2010-07-09 22:01:32
Idag har det varit varmt så vi åkte till sjön och badade med hundarna. Så då tog jag med kameran och tog lite bilder på naturen runt omkring oss. Förresten så börjar Angel gå längre ut i vattnet men än så länge så har hon inte tagit några simtag frivilligt. Annars brukar det ta till andra gången så brukar våra hundar simma, kan bero på att de brukar vara retriever och inte vallhundar.














Funderar...

       2010-07-09 11:13:23
Sitter och funderar över om jag ska skaffa en hemsida till Angel. Där jag mer kan skriva hur det går för henne och mer berätta om henne. Dock kommer jag fortsätta blogga här och uppdatera med bilder men just för hennes bit att ge henne en egen hemsida.

Vad säger ni?

Dagens Bild

       2010-07-09 11:11:00
Här kommer Dagens Bild:


Gult är inte alls fult

       2010-07-09 11:10:26
Tog några bilder på blommorna i trädgården och så här blev resultatet och exklusivt till er, i stor upplaga:









Angel

       2010-07-09 10:58:47
Här är går det på högsta växeln. Antingen busar Angel och Doris eller så har vi valpryck i trädgården (oftast gör hon båda sakerna samtidigt) eller så sover hon vid mina fötter. Hon äter väl inga större mängder men oj vad hon växer i höjden. Hela 6 cm på en vecka! Kommer bli en stor tjej. Hon låter även en hel del, speciellt när hon leker med Doris, känns så konstigt att tänka att för två veckor sen skulle hon inte ens gå i närheten av Doris nu är hon ständigt på henne.

Hur går det då med miljöträningen? Ja vi har varit på 90-års kalas, där var hon väl ganska så rädd men efter ett tag så var det ganska så okej med folksamlingen. Hon blev ju en av mitt punkterna. Sen har vi även träffat en stor Labbe hane som hon tyckte var lite läskig. Men tillslut så lekte de ganska så bra. Verkar även som hon har blivit av med sin rädsla för stora män. En av grannarna kommer förbi i går och honom gick hon fram till direkt, men han har ju en talang för hundar också så det var väl inte så märkligt.

Annan träning går väl sådär. Just nu håller vi på att lära in ligg och det går väl sådär. Sitt kan hon redan väldigt bra. Det är hon väldigt uppmärksam på. Hon till och med sätter sig medan man går, kanske inte riktigt helt och det dörjer väl en halv sekund sen så är hon uppe och går igen men hon reagerar i alla fall och det känns mycket bra.

Här får ni en dos Angelbilder:















Förlåt

       2010-07-08 23:16:04
Nu har jag varit borta mycket men ska ta igen det. Har några nya bilder på G så det ska väl bli spännande. Har även lite Angel uppdateringar m.m

Hörs imorgon

Nu är det bara och vänta

       2010-07-05 22:08:52
Idag har jag äntligen köpt lite nya kameragrejer. Inga stora saker eller dyra men ändå nödvändiga. Vill ha ett nytt objektiv (som jag alltid säger att jag vill) men det får vänta till efter jul.

Så vad har jag handlat då? Ja som vanligt så har jag köpt det på Scandinavian Photo, min favvisbutik i hela världen.
  • 2 nya UV-filter
  • Motljusskydd
  • Rengöringskit
  • Stativkit
Bara att vänta på att få hämta ett litet paket på Posten/Ica då.

Har även annat roligt att berätta nämligen att vi ska åka till västkusten i sommar. Förhoppningsvis nästa vecka. Bo i stuga i Halland så det ser man fram emot. Blir nog bara några dagar men ändå. Sen blir det Värmland och Norge.

Vad ska ni göra i sommar?

Hur Gammal Är Du Egentligen?

       2010-07-02 19:59:17
Har du blivit vuxen ännu? Eller är du kanske redan gammal gubbe eller gumma? Gör mitt lilla test och räkna ihop dina vuxenpoäng:

After Eight 1p

Bridgeblandning, mozartkulor och twistpåse går heller inte att tolka annat än som vuxengodis.

Allsång på Skansen 2p

Live räcker en gång, på TV minst två gånger.

Barn 2p
Två poäng oavsett hur många barn man har, Gravida får poäng om magen syns. "Styvbarn" räknas om de bor hos dig.

Bil 1p, kombi 2p
Har sambon bil får du också poäng. Förekommer det fler bilar i hushållet räknas ett poäng per fordon. Motorcyklar räknas också, moped borde du dra av minst ett poäng för. Familjebuss räknas som kombi.

Bingolotto 1p
Om du spelat mer än en gång får du poäng.

Bor hos föräldrarna - 2p
Avdrag även om du bor hemma tillfälligt till exempel för att du renoverar din egna lägenhet.

Buggkurs 1p

All salgs styrdans räknas.

Celluliter 1p
Har du anit-cellulitkräm i badrumsskåpet räknas det också.

Diskmaskin 1p
Har du städhjälp men ingen diskmaskin får du räkna det.

Dubbelsäng 2p
Bredare än 120 cm. Smalare säng räknas inte även om ni sover två i den.

Friskis och svettis 1p
Styrketräning, spinning och aerobics på annat ställe räknas inte.

Förlovad 1p
Räknas även om man gift sig efteråt eller brutit förlovningen.

Garage 1p
Carport räknas också. Skulle dubblegarage finnas räknas dubbla poäng.

Gemensam ekonomi 2p
Med personen man lever med. Ni måste dela på fler kostnader än mat avgifter.

Gift 2p
Räknas även om man skilt sig. Är man dessutom omgift räknar man antalet gånger man gått till altaret.

Gråa hår 1p

När det första gråa hårstrået dyker upp får du poäng.

Hund 1p
Som du har när du flyttat hemifrån.

Hushållsassistent 1p
Även om du inte använder den ska poängen räknas.

Husvagn eller båt 2p
Som man själv är ägare till, inga poäng om den lånas av föräldrar. Kanot räknas men inte gummibåt.

ICA-kundkort 1p

Med Mera, Ikea Family, Hemköp osv. Endast ett poäng oavsett hur många kort du har.

Jobb 1p
Projektanställning, fast anställlning, längre vikariat och frilans räknas. Helgjobb och sommarjobb räknas inte.

Julgran 2p
Även de i plast räknas. Enbuskar i kruka räknas endast om det förekommer rikligt med pynt i dem.

Kaffe på maten 1p
Även te räknas.

Konferens 1p
Representation räknas också.

Korsord 1p
De du gjorde i KP räknas inte. Det blir poäng även om du inte löser regelbundet. På tåget, semestern ger poäng. Har du köpt en hel krysstidning får du guldstjärna.

Lån 1p
Gäller banklån och studielån. Lån från föräldrar och kompisar räknas inte.

Långfärdsskridskor 1p
Du måste äga dem eller åka regelbundet för att erhålla poäng.

Lång kappa eller rock 1p
Även duffel och trenchcoat räknas.

Lättöl 2p
När man inte dricker för att bli full utan för att det är gott.

Morgontidning 1p
Tidning som kommer hem i brevlådan. Gratistidningar räknas ej.

Morgontofflor 1p
Tofflor du har på dig inomhus hemma.

Parmiddag 1p
Med annat kärlekspar hemma hos någon, på picknick eller på restaurang.

Partaja till gamla Vinylhits 1p
Kommer du ihåg den här låten?

Pensionsspara 2p
Även testamente ger poäng.

Putsa fönster 1p
Om du har gjort det flera gånger än vid flyttstädning.

Rabattkuponger 2p
Om du utnyttjar erbjudande som kommer med diverse reklamblad i brevlådan. Rabattkuponger spm hänger i butikshyllan ger också välförtjänta poäng. Du får även poäng om du tar med dig egen kasse hemifrån till mataffären.

Sambo 1p

Med den man är kär i. Kompis räknas förstås inte.

Storhandla 1p
När man handlar för mer än två dagar framåt eller har mer än två kassar att bära hem. Inköp att toalettpappersbal är en klockren poäng.

Svampplockning 1p
Även bär och andra skogsfynd ger poäng. Sylta och saft gårockså under denna poäng.

Symaskin 1p
Räknas om det förekommer någon i hushållet. Du behöver inte äga den själv.

Söndagsstek 2p
Tillagning av stek med potatis, gräddsås och gelé. Griljerad julskinka räknas också under denna poäng.

Tapetsera 1p
Eller måla om. Inga poäng om dina föräldrar hjälpte till.

Viktväktarna 2p

Du får poäng om du lagar deras recept, du behöver inte vara medlem.

Villa 2p
Gäller även parhus och radhus.

Vinprovning 1p
Organiserad eller bara kul med kompisarna, båda räknas.

Visitkort 1p
För företaget du jobbar på. Titel och direktnummer ger en liten guldstjärna.

Väljer att inte svara i telefon 2p

Whisky 1p
Cognac räknas också, med då ska du gilla det och inte bara smakat.

RESULTAT

0 - 15 poäng: "Klipp dig och skaffa ett jobb"
16 - 25 poäng: Vuxen
Över 25 poäng: Mammamogen/pappapräktig

Jag fick 16 poäng så jag är precis vuxen. Hur många poäng fick ni?

Ny Kategori

       2010-07-02 19:00:56
Nu har jag lagt till en ny kategori som heter Roligt. Där jag till en början kommer publicera roliga historier, "fakta" och annat smått och gott som jag hittar.

Som en liten bonus hade jag tänkt börja med en:

Sjukregler

Det blir hela tiden nya lagar som rör din sjukfrånvaro. Här kommer några nyheter:

Gäller från första juli varje år:
§1. Sjukdom ingen frånvaroorsak
Läkarintyg accepteras inte längre!
Kan du ta dig till doktorn kan du ta dig till jobbet!

§2. Tjänsteledigt p.g.a operation
Beviljas ej!
Varje anställd som tänker operera sig skall avstå från denna åtgärd., eftersom allt en anställd har,
har vi användning av. Om något avlägsnas sänks den anställdes värde. Undantag kan göras förutsatt att lönen sänks i motsvarande grad.

§3. Dödsfall
Eget dödsfall accepterats som frånvaro. Arbetsgivaren måste dock meddelas två veckor i förväg så att en efterträdare kan läras in.

§4. Tandläkarebesök
Vi anställer enbart personer med löständer. Ni kan använda internposten för att skicka era tänder på lagning istället för att ränna hos tandläkaren.

§5. Graviditet
Absolut förbjudna! På arbetet ska man stå eller sitta med benen i kors. Arbetsgivaren ska se till att preventivmedel finns till hands.

§6. För att undvika gynekologbesök

Sätt dig på kopieringsmaskinen, ta en bild och skicka till gynekologen.

§7. Psykiska problem

Tänk inte så mycket, arbeta hårdare.


Vad säger ni, ska staten införa dessa regler?

Filmperiod på G

       2010-07-02 11:57:02
Nu börjar jag känna att jag börjar komma in i en av mina filmperioder, vilket inte alltid är så bra. En gång spenderade jag tre dygn med att titta på 17 filmer i streck. Det blev otroligt psykiskt påfrestande tillslut. Och jag kan säga att de sista filmerna var inte så värst bra.

Men nu tänkte jag vara så snäll och tipsa om några av de bästa filmer jag har sett under de senaste 365 dagarna. Eftersom alla filmer är i slutändan värda en femma så tänkte jag sätta 3 betyg på dem: story (st), skådespeleri (sk) och hur bra den är för sin genre (g) ev. speciall effekter (se).


Bildkälla Bildkälla Bildkälla Bildkälla Bildkälla




Bildkälla Bildkälla Bildkälla Bildkälla Bildkälla


Som ni säkert förstår så är det inte genomsnittsbetyget som spelar roll här utan det är hela filmupplevelsen och då är det säkert tio olika saker som bestämmer hur bra filmen är. Detta är bara tre betyg som jag tycker är viktiga när det kommer till tips. Och jag hoppas att det finns filmer som passar alla smaker här oavsett om ni gillar komedi, action eller romantik.

Nä, nu ska jag äta något och sen så ska jag gå ut med hundarna och träna lite med Angel sen blir det plugg och till kvällen så blir det nog en och annan film.

Eclipse

       2010-07-02 10:23:09
Igår var vi och såg på filmen Eclipse. Den tredje filmen i Twilight serien, en serie som är älskad av hela den kvinnliga världen.

När vi kom ut på gatan igen efter att spenderat 2h och 20 min inne i en biosalong så måste jag medge att jag var relativt nöjd. Efter stor besviklse i november när jag hade suttit i nära 5 h och sett både Twilight + New Moon så var detta en fräsch förändring. Själv har jag stort sätt tröttnat på hela Twilight/Vampyr-fenomenet och är därför väldigt kritiskt till allt som rör Twilight.

Men nu igår så var jag förvånad, relativt nöjd och en smula glad att jag följde med och såg denna film. Trots taskig animation, urselt skådespeleri och något utseendefixerade stunder så höll de ändå mottet. Spänningen hölls på en jämn nivå, med andra ord så var det inte en stund man satt i änden på sättet heller en stund då man tittade på klockan och undrade om filmen inte är slut snart.

Jag måste kritisera skådespeleriet från både Lautner, Pattinson och Stewart. Dessa tre skådespelare klarar inte av att agera när det kommer till starka känslor. Det känns ungefär som de aldrig upplevt en situation där man förklarar sina känslor, när man är nära att förlora någon eller man ska såra någon djupt. För just i dessa scener är det som om jag vill titta bort i skam.

Jag återigen besviken på vargarna. De ser overkliga ut, både till animationen och till utseendet. Ibland undrar jag om film-crewet ens har studerat vargar överhuvudtaget för de ser mer ut som bestar med ryggskott och ett kroppspråk som inte är hämtat från hundbeteenden. Man önskar att de la lite mer tid på detta till de nästa två filmerna.

Ibland kändes det som de rusade förbi vissa stunder i filmen och la mer än nödvändigt på många andra. Ibland var även filmen något otydlig i handlingen och då kan det inte varit enkelt för de som inte läst boken

Annars var väl detta en okej fortsättning på denna Saga trots att det är en kliché story med för mycket romantik och för dåligt jobbat om man ska tänka "filmografiskt" (har jag skapat ett nytt ord?). Men det "viktigaste" är ju att 14-åringarna får sitt ögongodis. Själv hade jag föredraget något mer icke-kräkvänligt. Men det får jag väl ta ut på Chris Nolans Inception istället.




Bildkälla