Bloggen Flyttad!

       2011-11-25 06:58:00
Nu flyttar jag bloggen, eller rättare sagt byter blogg. Den nya bloggen handlar endast om hundträning men kommer självklart innehålla bilder. Främst på hundar.

Så följ med i min och Angels tokiga vardag på agilityplanen, sökskogen eller på Hundsportsgymnasiets lärorika lektioner.

Här är den ny bloggen!

Tråkig dag kräver några skratt

       2011-06-14 22:01:15
Har hört att jag har väldigt lätt att skratta, och att det är något negativt. Jag som trodde att ett skratt förlänger livet? Så för att pigga upp denna tråkiga dag, som var något deprimerande och en ständig känsla av uttråknad, så tänkte jag pigga upp mig själv med att se om man kunde hitta några roliga bilder på internet. Och visst fanns det många, inte alla i min typ av humor dock, så tänkte lägga upp några jag fann.

Blev inget fotograferande om det idag, blåsigt väder över Småland. Kanske morgondagen kan ge en något bättre.Har sett några av bilderna innan men tycker ändå de är värda att visa upp. Min favorit är annonserna.

Nu blir det sängen, upp tidigt för imorgon får vi besök av morfar.

Fototips #10 Utrustning

       2011-06-12 12:00:00
Jag kan inte sluta poängtera hur vikitg din kamerautrustning är. Det finns mycket man vill ha men kanske inte alla tänker riktigt på vad de lägger pengarna på och om det verkligen är nödvändigt.

När jag köper någonting nytt till min kamerautrustning tänker jag alltid på de fyra saker jag prioriterar. Låt oss kalla det F.A.S.P.
Funktion
Användning
Säkerhet
Pris

T.e.x du tänker köpa ett nytt objektiv till din kamera. Det är ett jättebra läge att använda dig av F.A.S.P. Du funderar på Canon EF 70-200/4.0L USM, priset är 5 995 kr.

Funktion:
Vad ska du ha det till?
Detta objektiv är ett telezoom. Det har den brännvidd du vill ha och ett plus är den snabba fokuseringen, så den fungerar utmärkt vid sportfotografering. Är det också nödvändigt för dig att ha ett tele? Eller klarar du dig med det normalzoom som ingick när du köpte kameran?

Användning:
Hur ofta kommer du använda den?
Ett bra telezoom kan komma väl till pass, men är det verkligen användbart för din typ av fotografering? Känner du att detta objektiv går att utvecklas med? Kommer den ha en egen plats i fotoväskan eller kommer den hamna på en hylla och samla damm?

Säkerhet:
Hur bra kommer du skydda dit objektiv?
Säkerhet SKA man inte snåla med. Jag betalar hellre några extra hundralappar för att min kamerautrustning ska hålla så länge som möjligt. UV-filter är mitt bästa råd. Det placeras framför linsen och skyddar både linsen vid ev. fall/slag, smuts, repor och reflekterar bort UV-ljuset. Det ger också renare färger. Hellre köpa ett nytt UV-filter för 300 kr än ett nytt objektiv för 6000 kr. Rengöringskit är också något som är värt att köpa. Motljusskydd skyddar också objektivet och minimerar ströljus och ljusslöjor. Jag köper alltid filter och motljus till mina objektiv.

Pris:
Är objektivet värt den summan?
Här sammankopplas F:et och A:et. Tycker du att det är helt värt den summan så är det klart att du ska köpa det. Förutsatt att du har pengarna till det.

Innan du köper något så tänk om minst 5 ggr innan du bestämmer dig helt. Mina dyraste objektiv har jag funderat över i minst 3 - 4 månader innan jag köpte dem och dessa objektiv har jag aldrig ångrat. De är välanvända och fyller de funktioner jag vill åt.

Varför välja den lite dyrare varan då? Oftast, främst när det kommer till objektiv, så är den dyrar snäppet snabbare, stadigare, bekvämare och snyggare färgtoner. Tänk dock fortfarande på F.A.S.P. Har du möjlighet att prova den önskade produkten så ta chansen. Det kan vara nödvändigt för att inte göra ett onödigt köp.

Produkter att lägga pengar på:
 • En bra väska
 • Filter
 • Rengörningskit
 • Stativ + fjärrkontroll
En bra väska som skyddar och är bekväm att ha med sig är A och O när det kommer till fotografering. Tänk praktiskt. Vad fungerar bäst för din rygg eller för dina mål? Vad rör du dig bäst med? Jag föredrar axelväskor för jag vill lätt komma åt min kamerautrustning då jag spontanfotograferar väldigt mycket. Tänk även på vad dina nästkommande köp kan tänkas vara, så du säkert får plats med din utrustning i din väska. Väskan är också din säkerhetslina så att du känner att din kamera ligger trygg och stadigt för att minska skador vid ev. fall. Din väska bör ha ett allvädersskydd som enkelt går att ta på. Lär dig gärna hur du trär på skyddet innan du tar ut kamerautrustning i dåligt väder.

Som jag sa innan är filter och rengörningskit något man bör lägga pengar på. Men lär dig hur du använder dig av ditt rengöringskit så du inte skadar din kamera. Jag rekommenderar Giotto Rengörningskit (från Scandinavian Photo), kostar 225 kr och innerhåller de mest nödvändiga produkterna för att rengöra din utrustning. På länken finns även en video hur du använder kitet.

Stativ + fjärrkontroll. Helt klart mitt bästa tips! För runt 1000-lappen kan du får ett bra stativkit och fjärrkontroll som är helt klart värt pengarna. Med dessa produkter öppnar du nya dörrar för dig som fotograf. Landskap, självporträtt, långa slutartider och obefintligt skak är några av sakerna som du får på köpet när du köper ett stativ och fjärrkontroll. Det negativa är att ett stativ kan vara rätt jobbigt att ha med sig. Tack och lov ingår det oftast en väska när du köper ett stativ och så är stativet oftast gjort av aluminium, vilket gör det väldigt lätt. Tänk bara på att köpa ett stativ som klarar din kamera och din tyngsta utrustning så det inte går sönder.

Som sluttips till detta inlägg vill jag varmt rekommendera en sida som jag lovar kommer till använding för alla fotografer, både nybörjare, amatörer och proffs. Fotosidans recensioner! Där kan du läsa vad andra människor tycker om de produkter du tänker köpa; plus- och minussidor och vad de har fått betala samt vart de har köpt sina produkter.

Fototips #9 Motiv i rörelse

       2011-06-11 12:57:12
I de tidigare fototipsen har jag förklarat slutartid, fokusering och ISO. Nu blir det en slags kombination av dessa fototips för att förklara hur man tar bild på motiv i röresle. Detta kanske inte är mitt starkaste område och det kan ta flera år att lära sig det helt och hållet, men grunderna är den samma.

Slutartid (Tv)
Detta är dit viktigaste redskap och kunskap när de kommer till motiv som rör på sig. Prova dig fram, det är enklast för att få en klar bild hur snabb slutartiden ska vara. Mitt tips är att börja runt 1/500 - 1/640, och sedan öka. Vissa motiv vill du inte helt frysa som t.ex. fordon medan andra motiv som människor och djur ser bättre ut om det är en helt klar bild. Lär känna dit motiv helt enkelt. Ellie och Doris (Golden Retireverna) kräver en slutartid på 1/500 eller kortare för att frysas. Medan Angel (Australian Shepherd) kräver en slutartid på 1/800 - 1/1000.

Fokus
Nästa moment är fokuseringen. Lättast är att välja fokuseringspunkten i mitten. Den är lätt att hålla koll på vart du har den så du inte fokuserar på något bakom motivet. Välj även Al Servo AF. Det är den autofokusmetoden som fungerar bäst på motiv som rör sig.

ISO
ISOn bör ligga på ca 400 men inte mer. Då kan du få snabb slutartid men undviker massa brus.

Övrigt
Välj bildserie när du ska ta på motiv i rörelse. En vanlig systemkamera tar en bildserie på minst 3 bilder/sek. De dyrare tar 5 - 8 bilder/sek vilket är perfekt för sportfotografering. I detta fallet kräver det att du använder dig av JPEG-formatet för kamrorna kan inte ta RAW tillräckligt fort. Movit i rörelse är alltid bättre att ta under en solig dag och inte mulen som jag gjorde, men tänk på att ta med motljusskyddet.

Idag fick hundarna stå modell för fotograferingen:

87 mm - f/10 - 1/500 sek - ISO-400

Det här fototipset kan utökas till en del två senare i sommar.

36 500 SEK så är jag nöjd!

       2011-06-10 22:01:32
Satt och tänkte på vart jag skulle vilja åka här i världen och kom fram till att Sydamerika skulle vara drömmen. Helst skulle jag vilja besöka hela norra halvan men det blir nog lite dyrt. Så när jag satt och letade hittade jag den perfekta resan. Men säger som Tevye i Fiddler on the roof "If I was rich man"...

Det jag hittade var en rundsresa som heter Altiplano. Den vara i 23 dagar och kostar minst 36 500 kr, då ingår inte alla måltider. I resan får man besöka Salar de Uyuni (saltöken som jag skrev om tidigare) och Titikakasjön, världens högst belägna navigerbara sjö. Reser självklart till en massa andra ställen som Tiwanakulturen och Machu Picchu. Detta hade varit drömmen för mig, tänk och fota allt det där! Problemet är att man reser i grupp och så som jag är när jag fotograferar så lär mitt resesällskap lämna mig fastspänd i nått träd någonstans. Nej, så ska jag göra denna resan ska man göra det med någon som har intresset för sådana resor och tålamodet till att låta en fotografera. Skulle vara bra om den personen kunde bära fotoutrustningen också. Antar att mitt resesällskap kommer bestå av några lamor.

Nåja, vad är väl en bal på slottet?


Framtida resesällskap?

Vad är den dyraste resa ni någonsin gjort?

Imorgon blir det att ta sig an ännu ett fototips! Denna gången blir det förhoppningsvis riktigt bra och lärorikt för alla läsare. Har även planerat in resten av fototipsen som jag hoppas bli klar med innan midsommar. Blir totalt 7 stycken fototips till. Sedan går fototipsen på semester och återkommer i slutet på juli om jag har några idéer tills dess.

Självklart tar jag emot önskemål om ni tycker att det saknas nått. Har ni några problem så är det bara att fråga.

Fototips #8 Vitbalans

       2011-06-10 16:42:22
Nu, med detta trista väder, tänkte jag täcka en lite mer basic del av fotografering. Något som alla fotografer har nytta utav, även de som fotar kompakt eller med mobilen (beroende på modell). Denna gång gäller det vitbalansen.

För att enklast förklara vitbalans skulle jag säga att det är som ett filter. Kameran lägger en viss ton på bilden så att den ska se så naturlig ut som möjligt. Den motverkar kalla (blå) och varma (gul) toner. Stort sätt alla kameror har denna funktion vilket kan komma väl till pass om man saknar ett bildbehandligsprogram som kan rädda bilden. Vitbalans kan även göra en bild mer intressant eller helt overklig.


Vitbalansen finner du här på din Canon EOS 000D modell (t.ex 550D).
Canon 0000D modellerna kan vara något annorlunda.

På dagens systemkameror (även kompakta) finns totalt sju olika vitbalanser. Dessa kallas:
 • AWB (automatisk)
 • Dagsljus
 • Skugga
 • Moln
 • Glödlampa
 • Lysrör
 • Blixt

Du anpassar helt enkelt vitbalansen efter vilken ljuskälla du har. Här har jag några exempel:

Bilden är tagen på min glasdelfin som min syster köpte till mig när hon var på Nya Zeeland.
Alla bilder är tagna med: 135 mm - f/8 - 3.2 sek - ISO-100 (ljuskälla: Glödlampa)


AWB                                                                     Dagsljus


Skugga                                                                       Moln     


Lysrör

Man kan även använda sig av blixt som vitbalans. Med eller utan blixt som ljuskälla:


Utan pop-upblixten                                                   Med pop-upblixten    

Bäst till detta var dock:


Glödlampa

Om du nu skulle välja fel vitbalans under fotografering (JPEG- eller RAW-format) så kan du försöka förändra det i ett bildbehandligsprogram genom att öka de varma eller kalla tonerna. Hur man gör det beror på bildbehandligsprogram. I Photoshop Lightromm går du på framkalla och sedan sänker eller höjer temperaturen till önskad mängd.

Ett annat knep är att fotografera i filformatet RAW, vilket de flesta systemkameror kan. Då kan du enkelt ändra till önska vitbalans på några sekunder. När du öppnar din RAW-bild i Photoshop kommer bildbehandlingsprogramer Camera RAW öppnas där du enkelt kan välja vitbalansen. Fungerar även i Lightroom där du går på bibliotek och väljer vitbalans under histogrammet. Dessutom så försämras inte kvalitén när du bildbehandlar dina RAW-bilder men glöm inte att spara dem som RAW om du byter bildbehandlingsprogram.

Skogsfotografering

       2011-06-10 15:04:37
Stack ut i skogen för några dagar sedan och provade på att fotografera i skogen. Vilket kräver fint väder, utan någon vind. Fint väder var det men vinder var inte på min sida. Blåste en hel del, så är det när man bor vid Småländska höglandet, så fick fotografera när vinden stod helt stilla. Sedan var det alla dessa mygg som vaknar till liv när man trampar bland ris och snåren. Men blev några bilder jag blev nöjd med, ville bara prova på det så kommer nog göra om det snart igen.135 mm - f/7.1 - 1/160 sek - ISO-10018 mm - f/11 - 1/40 sek - ISO-100


Kanske inte helt nöjd med reslutatet men alltid kul att prova något nytt och hitta saker man som kan utvecklas. Nu ska jag fixa de sista bilderna för nästa fototips måste även klura ut vad jag inte tagit upp, en hel del antar jag men vill ju inte ge ut all kunskap på en gång heller. Hoppas bara på lite bättre fotoväder, inte stekande het heller inte spöregn som har erbjudits den senaste veckan. Ska även se om man får en liten lärling snart som kommer följas här på bloggen.

Dagens Bild

       2011-06-06 15:30:57
Nu när jag har gjort självporträtt så måste jag, egocentrisk som jag är, välja ut en Dagens Bild. Den här bilden blev det:50 mm - f/3.2 - 1/320 sek - ISO-100

Nu ska jag ta det lite lugnt fram tills 18.00 sen blir det ut i skogen och fota för första gången. Avslutas nog med lite hundträning på fotbollsplanen.

Fototips #7 Självporträtt

       2011-06-06 15:24:59
Självklart kan man ta självporträtt med sin kompakta kamera och få vad jag kalla dåliga fjortisbilder. Man kan även be någon annan ta bilden för att underlätta. Eller så kan man prova sig på det något svårare och mer tålamodskrävande sättet som jag provade på igår.

Självporträtt är lika svårt att ta som det låter. Till det behöver du:
 • En systemkamera med minst 9 fokuseringspunkter
 • Stativ
 • Fjärrkontroll
 • Objektiv med en brännvidd runt 50 - 60 mm
Självklart kan du använda det normalzoom som oftast följer med men själv rekommenderar jag ett fast med en brännvidd på 50 mm. Du kan köpa ett för under 1000 kr på Scandinavian Photo.
Fördelen med ett riktigt porträttobjektiv är att de har en mycket störren bländare, runt f/1.8, vilket är en fördel när man fotoar porträtt, både djur och människor. Dessutom är de små, lätta och smidiga att ta med sig.

Det du först måste göra är att hitta en skuggig plats, det ger ett mjukt ljus och du slipper kisa med ögonen. Nästa steg är att hitta en fin bakgrund. Jag brukar oftast välja buskar, antingen med blommor i eller inte. Med en stor bländare kommer bladen bli oskärpa och göra att man fokuserar på personen istället för omgivningen.

Nästa steg är att placera kameran rätt. Bästa sätt är att utgå ifrån dig själv, när ser du som bäst ut? Genom att titta upp på kameran undviker du skuggor i ansiktet och dessutom blir pupillerna mindre, det är speciellt fint om du har blåa eller gröna ögon.

Det sista du gör är att ställa in kameran. Börja med att ha en bländare runt 2.2, det gör det lite lättare för dig att se vart fokusen hamnar. ISOn bör vara på 100 och inte högre än 200. Det ger bäst resultat om du bestämmer dig för att förstora upp bilden. Om du använder dig av ett stativ bör inte slutartiden vara något problem. Sist med inte minst väljer du fokuseringspunkten. Välj där du tror dina ögon kommer vara. Sedan är det bara att prova sig fram. Bästa resultat är fall du tar en ganska så nära bild och att du har den stående. Lättare att beskära och ger inte onödigt mycket luft på sidorna. Glöm heller inte att ställa in kameran på fjärrkontroll!

Jag lovar att det är mycket springa fram och tillbaka när du tar bilderna så tålamodet måste vara på topp. Tänk på vilka vinklar du ser bäst ut i och fotografera efter dem.

Här är resultatet ifrån min fotografering:

När jag ändå var igång tog jag några bilder på Ellie, se det som en bonus:


Hoppas ni lärde er nått och är nu redo att ta självporträtt!

Dagens Bilder

       2011-06-05 00:09:39
Här är Dagens Bilder från makrofotograferingen:
90 mm - f/4.0 - 1/1000 sek - ISO-10090 mm - f/7.1 - 1/250 sek - ISO-100


Jag har väldigt svårt att välja vilken bild jag tycker är bäst. Getingen var fantastisk att ta men då är det mest ögonen som är coola. Bilden på skalbaggen är snygg till varenda liten pixel.

Så svårt att välja, vad tycker ni?

Fototips #6 Makro

       2011-06-05 00:02:32
Jag vet att jag sa att jag skulle göra en lång serie med fototips men känner att tiden inte riktigt finns till så kommer försöka lägga ut dem lite titt som tät under juni istället, börja med idag.

För ni som har läst bloggen under en längre tid vet att makro är min specialitet när det kommer till fotografering och då känns det inte mindre än rätt att jag berättar vad jag kan inom denna kategori för mina läsare.

Marko är när du tar bilder på något litet, som blommor eller insekter. Oftast använder man en stor bländare (F/1.8 - f/4.0).

Mitt första tips är att skaffa ett bra makroobjektiv. Många andra normalzoom eller telezoom har makro, men enligt mig är detta inte samma sak. Ska du makrofotograftera så är det ett makroobjektiv som gäller. Varför? Jo, för att makroobjektiv har en mycket bredare fokuseringsförmåga, du har möjligheten att fokusera bättre och mer specifikt. Makroobjektiv har även större bländare, vilket ger finare resultat. De har en närmare närgräns och kan fokusera bra vid denna. Sist men inte minst så är makroobjektiv mycket bättre på att fånga färger. Inte allt för sällan händer det att jag hellre använder mitt makro till fotografering av annat just för denna egenskap.

Det negativa med makroobjektiv är att de alltid är fasta, vilket betyder att man själv måste röra sig för att komma närmre. Ska du köpa makroobjektiv välj en brännvidd på minst 65, det gör att du inte behöver vara så nära insekter när du fotar dem, vilket kan skrämma dem.

Lite exempel på vad man kan göra för kul under makrofotografering:Ibland räcker dock inte ett makro till utan då får man ta till bildbehandlingsprogram och beskära bilden istället. Har du en ISO på 100 - 200 så ska detta fungera bra ändå och du kommer få skärpa bilder trots att du beskär bilden väldigt mycket.

Här är två exempel:


OriginalBeskärdOriginalBeskärd


Man kan även fotograftera med manuellfokus och kan ge väldigt spännande resultat. Detta kräver dock att man känner sitt objektiv och lite övning. Med manuell kan du komma närmre ett motiv som inte autofokusen klarar av.
När du använder autofokus måste du även hålla koll på dina fokuseringspunkter. Fokusen och skärpan är det som väger mest när det kommer till makrofotografering. Men med ett bra objektiv och lite övning så har du snart vackra bilder att hänga på väggen.

Tänk också på att naturen är som bäst när de är sig själv. Låt solen ge dig ditt ljus och använd bara blixt i nödfall, helst en extern. Stativ är alltid ett bra tips och välj dagar då solen tittar fram och det är vindstilla. Det ger bästa resultaten vid fotograftering av blommor och insekter. Överredigera inte dina bilder heller. Låt färgerna tala för sig själv.

Jag har vunnit!

       2011-06-03 14:34:48
Var med och tävlade i Bring bling to everythings tävlingsyra. Och jag vann! Superglad för nu kan jag hacka lök! Så är den blå också, min favoritfärg!Jätteglad över den, troligen får jag den nån gång under nästa vecka.

Visst var den fin?

Tack till Annika och Mini för deras roliga tävlingar med alla speciella priser!

Nu ska jag göra mig i ording och åka till fotografen, studentbilder på G. Imorgon är det 20-års- och studenkalas för mig sedan kommer jag tillbaka till bloggen när allt har lugnat ner sig igen.

Platser att se

       2011-05-29 01:32:06
Vad livet kan flyta på ibland! Snubblade ännu en gång över några fantastiska bilder. Denna gång på platser i världen som man bör besöka innan man dör, men människor inte allt för sällan glömmer bort. Fantastiska platser som jag gärna skulle besöka just för att det är otroliga platser och i vissa fall plaster som naturen själv har skapat.

Tänkte nämna några utav dem:Door To Hell - Turkmenistan
En gasgrotta som geologer tände på 1971. Brinner än idag, 40 år senare.
Pamukkale - Turkiet
"Bomullsfästningen" Den vita kalkstenen bildas av det kalkrika vattnet som strömmar ut från underjorden.Socotra - Yemen
Känt för sitt unika landskap med en flora som man inte finner någon annanstans i världen.Lechuguilla Cave - USA
Femte längsta grottan i världen. Känd för sitt otroliga kristallformationer i det s.k "The Candelier Ballroom".Kuirau Park, Rotorua - Nya Zeeland
En park men massa aktivit i form av varma källor och kokande lerpölar.Salar de Uyuni - Bolivia
Världens största saltfält. Vilket speglar allting.


Salar de Uyuni skulle verkligen vara drömmen för mig, men även Socotra. Så nu blir det sängen och hoppas att man vaknar upp med några miljoner väntandes vid fotänden.

Vilken av dessa ställen skulle ni vilja besöka?

Dagens Bild

       2011-05-28 20:36:50
Här har ni Dagens Bild:
50 mm - F/4 - 1/400 - ISO-100

Visst är han inte bara för söt?!

Porträtt: Vince

       2011-05-28 20:33:32
För några dagar sedan fotograferade jag Vince, en pojke på över ett år. Var inte direkt planerat men blev ändå nöjd med resultatet.

Som vanligt blev det ett bildspel:Musik: If I Could See You Again av Yiruma

Alltid kul att fota och barn är nått jag sällan får tid till att fotograferar. Får se om det blir ändring på det till sommaren. Tänker inte avslöja mina planer än...

Nu ska Dagens Bild läggas ut, sedan ska jag träna innan man gör sig i ordning för ikväll blir det älven med resten av skolan! Studentveckan är i full gång!
Kamera:
Canon EOS 7D

Objektiv:
Canon EF-s 18-135/3.5-5.6 IS
Canon EF 70-200/4.0L USM
Canon EF 50/1.8 II
Tamron Af 90/2.8 SP DI Macro 1:1

Övrigt:
Velbon DF 50/F aluminium (stativ)
Lowepro Nova 190 AW (väska)
Reflexskärm 56 cm silver/vit

Nästa inköp:
Polarisation filter 67mm
Stativfäste för EF 70-200/4.0L USM